Ciasto miodowo-marchewkowe z pomarańczą i orzechami włoskimi

by - grudnia 17, 2015

CIASTO MIODOWO-MARCHEWKOWE

 CIASTO-MIODOWO-MARCHEWKOWE


To ciasto można zaklasyfikować do tych świątecznych, a do tego niskokalorycznych. Jest niezwykle aromatycznie. Pachnie pomarańczą  i miodem. Orzeszki nadają temu wypiekowi chrupkości , a dzięki marchewce jest niezwykle wilgotne i utrzymuje świeżość przez kilka dni. Naprawdę pyszne i lekkie ciasto na święta i nie tylko. 

Ps. Pamiętaj, aby użyć wysokiej jakości pomarańczy i marchewki, bo one są kluczowe w tym przepisie. 


SKŁADNIKI NA CIASTO:

250 g marchewki
100 g masła
4 łyżki miodu
skórka z 1 pomarańczy
125 ml mleka
2 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 cukier wanilinowy
1/2 łyżeczki cynamonu
60 g orzechów włoskich
100 g cukru trzcinowego

LUKIER:

6 łyżek cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
Kilka kropel olejku pomarańczowego

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Do garnka włożyć pokrojone na kawałki masło, dodać miód i skórkę startą z pomarańczy. Roztopić wszystko chwilę ciągle mieszając na małym ogniu. Odstawić do przestudzenia. Do tego dodać mleko oraz jajka i wymieszać wszystko energicznie ręcznie, najlepiej rózgą.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sodę, cynamon, posiekane orzechy, cukier trzcinowy, sporą szczyptę soli i dokładnie wymieszać rózgą.
Do suchych składników wlać mokre, dodać marchewkę i delikatnie, powoli wymieszać do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. (może być większa, wtedy ciasto będzie nieco niższe). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40- 45 minut.













MOŻE POLUBISZ TAKŻE...

1 komentarze

  1. Uwielbiam to ciasto!wszysykim polecam ;) do tego proste i szybkie w wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń

Informacje