Wyraziste, smaczne, wilgotne
i mocno czekoladowe muffiny, tak jak lubię :) W dodatku są szybkie do
wykonania, zrobisz je w zaledwie 15 - 20 minut.
SKŁADNIKI: (12 szt)
·
1 i 3/4 szklanki mąki
·
3/4 szklanki cukru pudru
·
2 łyżki kakao
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
·
1 szklanka mleka
·
1/3 szklanki oleju + 2 łyżeczki oleju
·
1 jajko
·
3/4 szklanki czekoladowych groszków do ciasta lub pokrojonej
czekolady
·
1/4 szklanki czekoladowych groszków do posypania lub pokrojonej
czekolady
·
opcjonalnie 1 łyżeczka esencji waniliowej
WYKONANIE:
Zaczynamy
od wymieszania wszystkich suchych składników w misce: mąkę, cukier, kakao,
proszek do pieczenia, sodę i groszki. Do drugiej miski wlewamy mleko, olej i
wbijamy jajko i je łączymy.
Następnie
przelewamy płynne składniki do suchych i delikatnie łączymy je ze sobą za
pomocą łyżki. Ciasto na muffiny nie powinno być idealnie rozmieszane, ponieważ
po upieczeniu zrobi się kluchowate.
Następnie
wkładamy papilotki lub silikonowe pojemniczki do formy na muffiny. Wypełniamy
je do 3/4 wysokości ciastem i posypujemy groszkami czekoladowymi lub kawałkami
mlecznej czekolady.
Muffiny
pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200'C na opcji góra-dół.
Studzimy je na kuchennej kratce.
Smacznego!
:)
0 komentarzy